dimecres, 4 de març del 2009

Si tu no hi vas, ells...


De les eleccions d'Euskadi d'aquest darrer cap de setmana m'agradaria destacar algunes coses. En primer lloc,que es tracta de la culminació d'un procés iniciat l'any 2002 aprofitant la majoria absoluta del PP per aprovar la llei orgànica de partits -amb la col·laboració del PSOE i CiU- dubtosament democràtica i que impedeix concórrer als comicis a l'esquerra aberzale.

En un Estat de dret existeix un codi penal per sancionar les conductes incompatibles amb els drets fonamentals. Pretendre traslladar la sanció a tot un moviment polític és aberrant. Vejam, si un (o dos o tres) coixos - per posar una característica arbitrària- cometen un homicidi qui ha de ser sancionat són aquells qui han comès l'homicidi i no pas tots el conjunt de coixos. La trampa del sistema judicial espanyol, els partits espanyolistes i les seves principals jihats mediàtiques és confondre moviments o ideologies polítiques amb accions violentes. Així es confón islamisme amb terrorisme islàmic (quantes persones islàmiques han estat detingudes i després no han estat inculpades?) o esquerra aberzale i ETA (quantes persones aberzales han estat detingudes i després no han estat inculpades?).

A ningú se li escapa, tanmateix, la manca d'objectivitat de tot plegat i és que els partits feixistes que tampoc condemnen la violència aquests sí que es poden presentar. Tampoc cal anar molt enrere per recordar que el PP va donar suport a una guerra a l'Iraq que també va causar víctimes mortals o que el mateix PSOE va organitzar els GAL. Però el que val pels uns es veu que no val pels altres.

El que sorprèn de tot aquest procés és la manca d'escrúpols dels principals mitjans espanyols (entre ells TVE, pagada per tots els contribuents) arribant a parlar, la nit electoral, de culminació de la transició i arribada de temps llibertat ignorant per complet les dades del vot nul. Un 8.8 % de l'electorat, és a dir, 101000 vots nuls (arribant a tenir el pes de quarta força política d'Euskadi) no mereix cap tipus d'esment?? És millor parlar de no se quin final de la transició i de temps de llibertat?? potser que ens ho féssim mirar...

En tot cas la comèdia ha servit perquè els partits espanyolistes puguin sumar a l'hemicicle basc, amb el més que provable canvi de govern. Amb tota provabilitat el PSOE d'Euskadi deixarà de banda el discurs de STOP a la dreta (aquell de "si tu no hi vas, ells tornen") i pactarà la investidura ni més ni menys que amb el PP i amb UPyD. Déu n'hi do. Si això es compleix, doncs, quedarà demostrat que al PSOE això de la coherència ideològica li importa ben poc. Dir A aquí per dir B allà. Dir C avui per dir D demà sense posar-se vermells. Que no esperin, doncs, que els seus discursos siguin presos a partir d'ara d'una altra manera que com oportunisme retòric.